søndag den 15. december 2013

Kløben

Ingen jul uden kløben...

Kløben er et rosinbrød, der er indbegrebet af en sønderjysk julekage. Det indeholder også sukat og sommetider mandler eller marcipan. Det kan fåes i hele december hos de fleste sønderjyske bagere. Kløben er en sønderjysk variant af den tyske julekage Stollen.

Her er en dejlig opskrift på et stort brød:

500 g hvedemel
50 g smør
½ tsk salt
1 tsk sukker
50 g gær
3 dl mælk
2 dl rosiner
1 dl sukat
100 g hakkede mandler eller marcipan

Smørret smuldres i melet, gæren udrøres i lunkent mælk og tilsættes sammen med de øvrige ingredienser. Når dejen er rørt, æltet godt, hæver den ca. 30 min.

Æltes igen og formes til et brød, ved at rulle dejen ud i en aflang firkant, der foldes sammen 2 gange på den lange led. Efterhæver igen, på pladen, ca. 30 min.

Pensles med æggehvide og bages 30-40 min ved 200 grader.
Efter bagningen overdrysses med flormelis

Ved serveringen skæres brødet i skiver og belægges med smør.

Mandler eller marcipan kan udelades.



Her uden flormelis.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar